Κύλινδροι Βαθυτυπίας

Κύλινδροι Βαθυτυπίας

Ο κύλινδρος Βαθυτυπίας είναι το υλικό εκτύπωσης, που χρησιμοποιεί ως εκτυπωτική πλάκα ένα μεταλλικό κύλινδρο επιχαλκωμένο εσώγλυφα ηλεκτρονικά χαραγμένο. Κατά τη διαδικασία της εκτύπωσης ο κύλινδρος βαθυτυπίας βαπτίζεται σε δοχείο μελάνης και, καθώς περιστρέφεται, σκουπίζεται από μία σπάτουλα. Η σπάτουλα αφαιρεί τη μελάνη από τις περιοχές που δεν τυπώνονται.

Συγχρόνως ο κύλινδρος βαθυτυπίας πιέζεται από έναν κύλινδρο πίεσης. Το εκτυπούμενο υλικό περνά ανάμεσά τους. Το μελάνι της βαθυτυπίας είναι λεπτόρρευστο και στεγνώνει αμέσως μετά την εκτύπωση, μόλις εξατμιστεί το διαλυτικό που έχει χρησιμοποιηθεί μέσα σ’ αυτό, για να ρυθμίσει την πυκνότητά του.

Ο κύλινδρος βαθυτυπίας, φέρει την εικόνα και είναι σύνθετος στην κατασκευή του, κατασκευασμένος από πολλά στρώματα διαφόρων υλικών. Έχει μία βάση (μέταλλο steel), πάνω στην οποία επιστρώνεται ένα υλικό που επιτρέπει την χάραξη της εργασίας.

Στο τέλος, επιμεταλλώνεται για να σκληρύνει η επιφάνεια και να παραταθεί ο χρόνος ζωής του κυλίνδρου. Ο εκτυπωτικός κύλινδρος κατασκευάζεται κατά κανόνα πάνω σε έναν ισοζυγισμένο ατσαλένιο κύλινδρο, που είναι επιχαλκωμένος. Μόλις τελειοποιηθεί η επιχάλκωση στον κύλινδρο, επεξεργάζεται ώστε να αποκτήσει τη σωστή διάμετρο και τραχύτητα.

Ελληνικα