Κύλινδροι Βαθυτυπίας

Κύλινδροι Βαθυτυπίας

Ο κύλινδρος Βαθυτυπίας χρησιμοποιείται ως εκτυπωτική πλάκα στην διαδικασία της βαθυτυπίας, επιχαλκωμένος εσώγλυφα ηλεκτρονικά χαραγμένος.

Κατά τη διαδικασία της εκτύπωσης ο κύλινδρος βαθυτυπίας βαπτίζεται σε δοχείο μελάνης και, καθώς περιστρέφεται, σκουπίζεται από μία σπάτουλα. Η σπάτουλα αφαιρεί τη πλεονάζουσα μελάνη από τις περιοχές που δεν τυπώνονται και συγχρόνως ο κύλινδρος βαθυτυπίας πιέζεται από έναν δεύτερο κύλινδρο πίεσης με το υλικό προς εκτύπωση να περνά ανάμεσά τους.

Το μελάνι της βαθυτυπίας είναι λεπτόρρευστο και στεγνώνει αμέσως μετά την εκτύπωση, μόλις εξατμιστεί το διαλυτικό που έχει χρησιμοποιηθεί μέσα σ’ αυτό, για να ρυθμίσει την πυκνότητά του.

Ο κύλινδρος βαθυτυπίας, φέρει την επιθυμητή προς εκτύπωση εικόνα και είναι σύνθετος στην κατασκευή του, κατασκευασμένος από πολλά στρώματα διαφόρων υλικών. Αποτελείται από μία μεταλλική βάση (μέταλλο steel), πάνω στην οποία επιστρώνονται τα υλικά που επιτρέπουν την χάραξη της εκάστοτε εργασίας.

Στο τέλος, επιμεταλλώνεται για να σκληρύνει η επιφάνεια και να παραταθεί ο χρόνος ζωής του κυλίνδρου. Ο εκτυπωτικός κύλινδρος κατασκευάζεται κατά κανόνα πάνω σε έναν ισοζυγισμένο ατσαλένιο κύλινδρο, που είναι επιχαλκωμένος. Μόλις τελειοποιηθεί η επιχάλκωση στον κύλινδρο, επεξεργάζεται ώστε να αποκτήσει τη σωστή διάμετρο και τραχύτητα.

Ελληνικα